Verf & Coatings.

Koolteer & Carboleum

Koolteer & Carboleum.

Bij ons in Goeree, werden vroeger de schuren geteerd. Liefst op een hete zomerdag, als de mussen dood van 't dak vielen. Een dikke laag, die als het hard was, er een beetje glasachtig uitzag. In't voorjaar werden de perkoenpaaltjes in de Carboleum gezet voordat ze een seizoen of langer langs de wei kwamen te staan. De schuren staan er nog, maar een goede coating voor over de koolteer was niet te vinden. Echte koolteer en carboleum mag niet meer en wordt niet meer gemaakt. Koolteer/carboleum, was een teer gemaakt van steenkool. Aangezien dat te belastend was voor het milieu, wordt dat niet meer gemaakt en/of verkocht.

Toch is er in de webshop koolteer en carboleum te koop. Mag dat? Ja! De koolteer 'Goereese schuren'  en de carboleum 't Ouddorps heekie zijn een goedgekeurde op aardolie basis in Nederland gemaakte teerproduct. Dus niet op steenkoolbasis, maar wel de eigenschappen hiervan; een mooie authentieke dikke teer laag of transparante bruine carboleum laag.

Is dat dan niet milieu belastend? Ja natuurlijk wel. Iedere niet natuurlijke verduurzaming is milieu belastend. Je zal dus ook met dit product net als met iedere verfsoort bedachtzaam om moeten gaan.

Kan deze "nieuwe" koolteer/carboleum over de oude lagen koolteer/carboleum heen aangebracht worden? Ja, deze houtcoating hecht aan de oude laag en droogt op net als de oude koolteer/carboleum.

Aanbrengen:

Het aanbrengen van de Goereese Schuren teer en 't Ouddorpse heekie carboleum, kan met een kwast (bokkenpoot), roller of worden gespoten met een verfspuit. Uw materiaal maakt u na afloop schoon met wasbenzine en het afval dient bij het chemisch afval te worden ingeleverd. Hout afval en droog teer afval kan bij het restafval ter verbranding worden aangeboden. (informeer bij uw afvalverwerker)

Productnaam: (gebruik het juiste product voor de juiste toepassing)

Goereese schuren = Koolteer
't Ouddorps heekie = Carboleum.
Stellendamse Botters = Boten teer.

Uiterlijke eigenschappen:

Koolteer is dekkend zwart. Bijna niet zonder druipers en heiligendagen aan te brengen. Koolteer dekt op vers hout niet in één laag. Breng na enkele weken of maanden nog een tweede laag aan, als de eerste laag goed droog en hard is. Dit geeft het mooiste resultaat.

Carboleum is transparant dekkend en heeft een chocolade bruine kleur na één laag. Als je meerdere langen aanbrengt wordt het steeds donkerder tot zwart. Ik adviseer om minimaal twee lagen aan te brengen, voor een mooie donker bruine kleur.

Teer op je huid:

Let op! Als bij het aanbrengen van een teer product teer op de huid komt, kan dit onder invloed van de zon, brandwonden geven. Was de huid met warmwater en zeep (afwasmiddel) om de teer van je huid te krijgen. Zeep eerst puur inwrijven en dan pas met warmwater afspoelen. Vooraf een goede vettige creme op de huid aanbrengen help om het makkelijker af te spoelen. Handschoenen en lange mouwen is raadzaam!

Verpakkingseenheid:

De groothandel levert teer in grote 20 liter emmers, wilt u maar 1 liter (goed voor +/- 3 - 5 m3) van dit product, dan kan u bij ons in de webshop terecht. Uiteraard is ook een veelvoud hiervan mogelijk. In de webshop ziet u de mogelijkheden.

Levering:

Het product kan niet worden afgehaald. Bij uw bestelling komen bezorg/leveringskosten. Wij of één van onze business partners bezorgen het product bij u op het leveringsadres.